1985 yılında başlayan ve bitmeyen bir hevesten bahsedeceğiz. Birkaç kişinin bir araya gelerek fotograf üzerine kafa yormaları, çekimler düzenlemeleri ile başlar bütün hikayemiz.
O yıllarda Mersin’de yerleşik olan Fevzi Eryılmaz gibi amatörce, İhsan Cafri, Ateş Dövücü ve hatta babadan kalma stüdyosunda sadece siyah beyaz çalışan Yener Bey gibi isimler profesyonel olarak fotografla uğraşmaktadırlar. Fotograf sevdası vardır, ama birlikteliği yoktur. Sacid Aker Mersin’e geldikten sonra Fevzi Eryılmaz ile birlikte çalışmaya ve ilgilenenleri toparlamaya başlarlar. Selami Türk, Mesut Görmek, Işık Köker, Filiz Koçak, İsmail Kayadelen, Can Gatenyo, Aysun Kayadelen, Nilüfer Gatenyo, Salih Esen, Bülent Akbaş gibi emektarlar, Ülgen Opçin, Haluk Akyazı, Tevfik Yöğrük gibi kendini genç hissedenler o dönemde gruba katılırlar.
Fotografa gönül verenler, Mersin Halk Eğitimi Müdürlüğü’nde, Ateş Döğücü’nün Foto Rubya stüdyosunda, Muzaffer Tunca’nın TUDEM dershanesinde bir araya geliyor, fotograf çekimlerine gidiyorlar, fotograf sergisi planlıyorlardı. 12 Eylül sonrası şartlarda dernek kurmanın zorluğuna rağmen, fotograf potansiyeli ve dinamizmi, dernek kurulmasını zorunlu hale getirmişti. Nisan 1986’da Turizm Haftası sırasında fotograf derneği kurulmasına karar verildi. Kurucu üyelerin isimleri, Sacid Aker katılamadığı için zorlukla tamamlandı ve evraklar Kasım 1986’da Valiliğe teslim edildi.
Nisan 1987’de kurulan İçel Fotograf Amatörleri Derneği (İFAD), Mersin’de 12 Eylül sonrası kurulan ilk sanat derneği olduğu için büyük ilgi gördü. Üye sayısı hızla arttı, Turizm Yüksek Okulu öğrencileri ile gençleşti, fotograf üretimi hızlandı, sergiler açıldı. Türkiye’deki Fotograf Dernekleri Ortak Çalışma Grubu’nun 1. ortak sergisi bile ilk defa Mersin’de açıldı. Her ay düzenli olarak saydam gösterileri Ak Kahve, Atatürk Evi, Mersin Ticaret Odası gibi yerlerde yapılmaya başlandı. Diğer şehirlerden usta fotografçılar çağrıldı, sohbet ve gösterileri yapıldı. Bir taraftan İçel Valisi Selahattin Çakmakoğlu’nun, diğer taraftan Mersin Halk Eğitimi Müdürü Hilmi Dulkadir’in destekleri ile Kültür Müdürlüğü adına Mersin’in her tarafına geziler düzenlendi, bütün yöre fotograflandı. Belki de Mersin’in en geniş fotograf envanteri çıkartılmış oldu.
Mersin’de fotograf alanında imza attığımız ilkler arasında; Mersin konulu ilk defa bir fotograf yarışması yapıldı. İki gösterici ile yumuşak geçişli saydam gösterisi, çengelli iğnelerle tutturulan sergi çerçeveleri, dernek içerisinde sigara içiminin yasaklanması, gösterilerin tam saatinde başlaması, fotomaratonlar, fotograf kursları gibi şimdi tebessüm ile hatırladığımız veya hala tutarlı bir şekilde devam ettiğimiz uygulamalardı. Fotograf Dernekleri Ortak Çalışma Grubu içerisinden Türkiye Fotograf Sanatı Federasyonu’na kadar giden yolda aktif yer aldık. Türkiye’de ve dünyada fotograf yarışmalarına ve sergilerine katılmaya başladık. Zaman içerisinde kendi uluslararası yarışmamızı her yıl başarı ile düzenlemeye başladık.
Şehrimizin adının değişmesi nedeniyle bizde derneğimizin adını değiştirdik ve Mersin Fotograf Derneği (MFD) olduk. Üye sayısının artması ile mevcut yerlere sığmaz olan derneğimiz, 9 farklı yerde faaliyet gösterdikten sonra, nihayet şimdiki kendi mekanına kavuşmuştur.
Yıllar içerisinde dernek içerisinde tanışarak evlenenler mutluluk getirirken, ne yazık ki Haluk Akyazı, İhsan Cafri, Tevfik Yöğrük, Mesut Görmek gibi üyelerimizi de ışıklara uğurladık.